Coachning för bättre ledarskap

Vi på PeakSearch Värderekryterar sedan många år ledare inom Life Science. Att rekrytera rätt ledare är ofta avgörande för ett företags utveckling och framgång.

Att ständigt utveckla sitt ledarskap är en viktig möjlighet och då kan en professionell coach fungera som stöd.

Idag delar vi med oss av kunskap från en artikel om ”Coachning för bättre ledarskap” publicerad på Företagarna.se.*

 Coachning för bättre ledarskap

Kan coachning vara nyckeln för att utveckla ditt ledarskap och få teamet att fungera bättre?

Ledarskapsutmaningarna har aldrig varit större än idag. Samtidigt som alla företag måste hantera konsekvenserna av kriser, nya affärsmodeller och nya produktionsmodeller som lean och agile, så kräver medarbetarna mer av sina chefer.

De vill ha coachande ledarskap, ledare som ser dem och ledare som kan skapa trygghet och en god arbetsmiljö i arbetet på distans. I dessa utmaningar finns det inget som är mer effektfullt än att ha tillgång till en coach att bolla med och utvecklas tillsammans med.

När är rätt tillfälle för en företagsledare att vända sig till en coach?

– Det enkla svaret är alltid men det mest rättvisa svaret är nog när företagsledaren känner att det behövs nya tankar, strategier och beteenden för att lösa de utmaningar som finns på agendan, säger Dennis Larsson, senior ledarskapscoach och ordförande i organisationen International Coach Federation (ICF) Sweden som också är ett branschförbund hos Företagarna.

Kan ditt team bli mer effektivt?

De flesta företag och organisationer har också gått över till teambaserade organisationsformer, men bara 10-20 procent av alla team arbetar effektivt tillsammans. Mångårig forskning vid Harvard har visat att en av de faktorer som särskiljer högpresterande ledningsgrupper är att de har tillgång till en teamcoach som arbetar med att utveckla teamets arbetsprocesser.

Coaching beskrivs ibland som framtidens kompetensutveckling. I så fall är framtiden redan här. I ökande grad används professionella coacher som intern och/eller extern resurs i organisationer som satsar på sin personal, sitt ledarskap och sin måluppfyllnad. Coaching används för att hitta lösningar på problem men framförallt för att göra det som är bra ännu bättre.

Coaching kan beskrivas som processer som frigör och utvecklar en människas eller grupps potential. Ett sätt att kommunicera och samarbeta som främjar handling och inlärning – på det privata eller yrkesmässiga planet – genom att medvetandegöra, utmana och motivera med fokus på nutid, framtid och lösningar snarare än att gräva ned sig i problem och frågor kring varför. Coachen arbetar med utgångspunkten att klienten är experten i hens liv och arbete och ställer därför frågor istället för att ge råd.

Så här jobbar en coach

  • Utforskar, förtydligar och håller samtalet inom ramen för det klienten vill uppnå genom aktivt lyssnande och närvaro
  • Uppmuntrar klienten till självinsikt genom direkt kommunikation
  • Ställer kraftfulla frågor för att klienten ska få nya insikter och lösningar
  • Skapar goda förutsättningar för att klienten ska ta ansvar och göra framsteg

Coaching handlar om att se möjligheter. Men inte om att blunda för realismen, ignorera begränsningar och ignorera svårigheter. Din coach är en medmänniska som med kunskap om processen kan och vill följa dig genom tvivel, hinder och motstridiga känslor när du vill förändra något.

Coachen kan hjälpa dig hålla uppe bilden av dig själv som kunnig, kapabel och stark om du själv känner dig liten, svag och ute på djupt vatten men som också kommer att acceptera och stötta dig när du väljer att stanna kvar på stranden och vara nöjd i det som är. Coaching handlar om att ge dig utrymme och stöd att reflektera, att göra medvetna val och genom det hitta din väg.

Så säger forskningen om coaching

Det finns idag en omfattande forskningsbas kring effekterna av coaching. En omfattande metastudie gjord redan 2013** visa att coaching har avgörande positiv effekt på flera parametrar. Måluppfyllelse ökar med coaching med 74 procent och prestanda med 60 procent. Men vi blir inte bara effektivare, vi trivs också bättre (46 procent ökning) och blir bättre på att anpassa oss och hantera spänningar (43procent ökning vid coaching)

Studien visar även att ledare som låter sig själva bli coachade är mycket mer skickliga i tillämpningen av coachande ledarskap vilket i sin tur också visat sig leda till totalt sett mer framgångsrika ledare och chefer. Den ledare som själv sätter sig i klientstolen vinner alltså både positiva effekter för egen del och spinoff-effekter i sitt ledarskap.

Vid rekrytering av ledare arbetar vi på PeakSearch med vår kvalitetssäkrade kompetensbaserade rekryteringsmodell Värderekrytering. Med Värderekrytering har vi genomfört 100 tals ledarrekryteringar inom Life Science genom åren. Välkommen att kontakta oss för en dialog om hur vi kan bistå ert företag i rekryteringen av rätt ledare. Ni når oss på kontakt@peaksearch.se eller gå in på vår hemsida peaksearch.se för mer information.

* https://www.foretagarna.se/driva-eget-foretag/hrpersonalfragor/coachning-for-battre-ledarskap/

** Theeboom, T., Beersma, B., & van Vianen, A. E. (2013). Does coaching work? A meta-analysis on the effects of coaching on individual level outcomes in an organizational context. The Journal of Positive Psychology, 1-18

Om du är intresserad av fler nyheter från PeakSearch så rekommenderar vi också att du läser: