Vad bör man tänka på vid referenstagning?

I ett av de sista stegen i en rekryteringsprocess är det vanligt den potentiella arbetsgivare eller rekryteraren kontaktar slutkandidatens yrkesreferenser. Referenstagningen används vanligtvis som ett sätt att bekräfta det som en rekryterande chef eller rekryterare redan identifierat under rekryteringsprocessen. Men referenstagningen är även till för att hitta eventuella avvikelser och genomföra viktiga kontroller.

Att vidtala personer som arbetat nära slutkandidaten ger en bättre förståelse för kandidatens kompatibilitet och värdering för det aktuella uppdraget. Referenskontroller fungerar som en komplettering av den kompetensbaserade värdering som genomförts under rekryteringsprojektet. Om du ställer rätt frågor till den sökandes professionella referenser kan du få en kompletterande bild av slutkandidatens kompetens. Fördjupade kontroller kan hjälpa dig att undvika en kostsam felrekrytering.

Målen för referenskontrollen är bland annat följande (*):

  1. Bekräfta den skriftliga eller muntliga information som den potentiella medarbetaren har lämnat
  2. Lär dig mer om kandidatens färdigheter och styrkor från någon annan än kandidaten
  3. Samla information om den sökandes arbetsprestationer i tidigare roller för att förutsäga deras framgång på ditt företag

Vid referenstagning är det viktigt att få en objektiv och heltäckande bild av kandidatens kompetens, arbetsmoral och personlighet. Det ät viktigt att se till att referenstagningen är grundlig, rättvis och insiktsfull.

Anpassa dina frågor till ansvarsområdena och kravprofilen för det jobb som kandidaten är aktuell för. Till exempel, om rollen kräver ledarskap, be referensen att kommentera kandidatens ledarskapsförmåga. Tänk också på att undvika frågor eller kommentarer som kan ses som diskriminerande, t.ex. angående ras, religion, ålder eller familjestatus.

Det är viktigt att kandidaten lämnar referenspersoner som arbetat nära och har förstahandskunskap om kandidatens färdigheter, beteende och prestationer i roller som är relevanta för det jobb som är aktuellt. Referenserna bör därför gärna handlett eller arbetat nära kandidaten.

För att få ett väl grundat och objektivt underlag är det att rekommendera att tala med flera referenser, som har observerat kandidaten i olika situationer, t.ex. chefer, kollegor eller medarbetare. Se också till att den feedback du får är konsekvent mellan referenspersonerna. Betydande skillnader eller avvikelser kan tyda på områden som behöver undersökas ytterligare. Om en referensperson är otydlig eller vag, tveka inte heller att be om mer information. Detta kan hjälpa till att klargöra eventuella problem.

Effektiva referenskontroller hjälper till att validera en kandidats lämplighet för en roll, verifiera påståenden som gjorts under intervjuprocessen och ge ytterligare insikter om en kandidats arbetsstil och potentiella kulturella passform inom organisationen.

Vi på PeakSearch arbetar med en omfattande kvalitetssäkrad modell för kompetensbaserad referenstagning och slutkontroller i våra Värderekryteringar.

Välkommen att kontakta oss för mer information om hur vi arbetar med kompetensbaserad referenstagning. Ni når oss på kontakt@peaksearch.se. Vi berättar gärna mer!

(*)The Questions You Should Be Asking References (businessnewsdaily.com)

Om du är intresserad av fler nyheter från PeakSearch så rekommenderar vi också att du läser: