Så attraherar du rätt kompetens för ditt företag

Det är hård konkurrens om kompetensen i dagens arbetsmarknad. Det är därför viktigt att man som arbetsgivare aktivt lyfter fram och tydligt profilerar fördelar och möjligheter. Här följer tre tips från PeakSearchs vd Magnus Klingberg som hjälper dig att attrahera rätt kompetens för ditt företag.

1) Tydlig och attraktiv presentation av företaget och tjänsten:

En välskriven presentation/ arbetsbeskrivning av rekryteringen är avgörande för att locka rätt kompetens. Beskriv tydligt de specifika uppgifterna och ansvarsområdena för rollen samt de kvalifikationer och erfarenheter som är nödvändiga för att trivas och bli framgångsrik. Fokusera även på att lyfta fram de fördelar och möjligheter som finns att arbeta på just ert företag i den aktuella rollen. Viktiga aspekter är företagets kultur, värderingar, ledarskap, samarbete, miljö- och hållbarhetsfrågor och annat som kan vara attraktivt för potentiella kandidater. En välskriven, proffsig och designad presentation/arbetsbeskrivning hjälper till att attrahera personer som är genuint intresserade av och passar för rollen.

2) Använd om möjligt en bred rekryteringsstrategi baserad på kompetensbaserad mångfald:

Ett vanligt misstag man gör är att sätta upp för många kvalifikationer i kravprofilen. Då begränsar man målgruppen för rekryteringen vilket kan innebära ett för litet urval. För att attrahera rätt kompetens är det viktigt att nå ut till en bred och diversifierad pool av kandidater. Sätt rätt kravprofil med fokus på det allra viktigaste som behöver finnas för att man skall vara framgångsrik i den aktuella tjänsten. Skräddarsy kommunikationen i olika kanaler; mejl, LinkedIn, telefon, digitala möten, fysiska intervjuer etcetera, Var aktiv och närvarande på plattformar där din målgrupp finns, och överväg att delta i karriärmässor eller evenemang för att möta potentiella kandidater personligen.

3) Erbjud konkurrenskraftig marknadsmässig ersättning och förmåner samt attraktiva utvecklingsmöjligheter:

För att attrahera och behålla rätt kompetens måste du erbjuda attraktiva förmåner och möjligheter till utveckling. Utöver en konkurrenskraftig lön kan du överväga att erbjuda flexibla arbetsarrangemang, möjligheter till utbildning och vidareutveckling, förmåner som friskvård eller företagshälsovård, och en positiv arbetsmiljö. Visa även hur ditt företag kan erbjuda karriärmöjligheter och möjlighet till personlig utveckling, då detta kan vara lockande för kompetenta kandidater.

Genom att följa dessa tre tips kan du öka dina chanser att attrahera rätt kompetens till ditt företag och bygga en stark och framgångsrik arbetsstyrka.